«NAI» του δήμου Ωραιοκάστρου στη δημιουργία λατομικού χώρου στον Δρυμό

Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2018 14:03

Τη δωρεάν παραχώρηση 340 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης από τον Δρυμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία νέου λατομικού χώρου εκμετάλλευσης αδρανών υλικών (δανειοθάλαμος) αποφάσισε με αυξημένη πλειοψηφία το σώμα των αιρετών στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ωραιοκάστρου. 

Πρόκειται «για τις ανάγκες κατασκευής ενός έργου πνοής, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Δοϊράνης, τμήμα Άσσηρος - Νέα Σάντα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία παρευρέθηκε στο ΔΣ μαζί με υπαλλήλους της Περιφέρειας, θέτοντας μάλιστα στους δημοτικούς συμβούλους ξεκάθαρα και -για ορισμένους- «εκβιαστικά» το δίλημμα ή της παραχώρησης του χώρου ή της ευθύνης του κινδύνου απένταξης από το ΕΣΠΑ ενός μεγάλου έργου. 

Το πρόβλημα φαίνεται να δημιουργήθηκε για την ΠΚΜ κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο και στη δέσμευσή της για δωρεάν παραχώρηση υλικού (συμπιέζοντας έτσι το κόστος) από λατομικούς χώρους (δανειοθαλάμους) πλησίον και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του έργου. Φαίνεται όμως να μην υπολόγισε πως οι χώροι αυτοί ανήκαν τελικά στους δήμους και έπρεπε να υπήρχαν και οι ανάλογες αποφάσεις για τη δημιουργία λατομικών εκτάσεων (δανειοθαλάμων) από τα δημοτικά συμβούλια. 

Εντονότατες αντιδράσεις υπήρξαν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Βαγγέλη Καραστερίου, ο οποίος εκτός της αρνητικής εισήγησής του μίλησε έξω από τα δόντια για «πλαστό» δίλλημα σε μία πληγωμένη περιοχή όπως ο Δρυμός, τονίζοντας ταυτόχρονα με νόημα, πως ένα έργο 35 εκατ. δεν πρόκειται να κολλήσει στο περίπου ένα εκατομμύριο που θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμα θύμισε τις δύο αρνητικές αποφάσεις από πλευράς δημοτικής αρχής που προηγήθηκαν το 2013 και 2015, χωρίς να βλέπει τον λόγο γιατί θα μπορούσε να αλλάξει τώρα κάτι, ενώ κατέληξε στην «προσφορά» της έντονης λατομικής δραστηριότητας στον τόπο του, στο περιβάλλον και στους κτηνοτρόφους της περιοχής. 

«Κατά» της παραχώρησης και σεβόμενος -όπως τόνισε- την ομόφωνη αρνητική απόφαση για μη παραχώρηση του χώρου από το τοπικό συμβούλιο Δρυμού τάχθηκε και ο Γρηγόρης Εδιρνέλης (Αλληλεγγύη - Ανατροπή), ο οποίος ζήτησε επιτακτικά και εκτός των άλλων τον έλεγχο της λειτουργίας και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων μαζί με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου από την εξόρυξη των υλικών. Μάλιστα μίλησε περί «εκβιαστικού ψευδοδιλήμματος» από την πλευρά της ΠΚΜ, η οποία το δικό της λάθος δηλαδή της επιπλέον επιβάρυνσης του έργου να προσπαθεί να το «ξεπλύνει» χωρίς ανταπόδοση, μέσω του Δήμου Ωραιοκάστρου. Τόνισε επίσης τη διαχρονική εγκατάλειψη της αποκατάστασης των λατομικών χώρων από την Πολιτεία και τη βέβαιη επιβάρυνση του περιβάλλοντος του Δρυμού από την εξόρυξη των υλικών, με την ταυτόχρονη μείωση των βοσκοτόπων της περιοχής. Βεβαίωσε μάλιστα πως ουδεμία νομική δέσμευση μπορεί να προκύψει για την ΠΚΜ μετά την θετική γνωμοδότηση του Δ.Σ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος (αρνητικά) κινήθηκαν ο Άγγελος Θεμελής (Λαϊκή Συσπείρωση) καθώς και οι σύμβουλοι: Π. Κοϊτσίδης, Μοδίτσης, Χ. Τερζής και Κ. Πατσαλάς. «Παρών» ψήφισαν Α. Πολυχρονίδης και Θ. Δίγκαλης

Στην πίεση του διλήμματος που έφερε στο τραπέζι η ΠΚΜ της παραχώρησης χορτολιβαδικής έκτασης για εξόρυξη 400.000 τόνων υλικού ή απένταξης του έργου «Οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Δοϊράνης, τμήμα Άσσηρος - Νέα Σάντα» από το ΕΣΠΑ, «υπέκυψαν» εκτός των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση.

Τόσο οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (Δ. Σαραμάντος – Γ. Παπακωνσταντίνου) όσο και οι δημοτικοί τους σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης, ζητώντας την ίδια ώρα: εγγυήσεις για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τήρηση χρονοδιαγράμματος – δεσμεύσεων από τον ανάδοχο έτσι ώστε να μην κίνδυνος έντονης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δρυμού και τέλος την εξέταση προϋποθέσεων για ανταποδοτικά οφέλη. Επίσης σημείωσαν ότι η Περιφέρεια είναι πάντα στο πλευρό του δήμου με τη χρηματοδότηση πολλών έργων προς όφελος των δημοτών. 

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η στάση της δημοτικής συμβούλου από τον Δρυμό, Χριστίνας Βαμβάκη Λιμπαντέ, ή οποία μίλησε θετικά για παραχώρηση του δανειοθαλάμου με ανταποδοτικά οφέλη.

Δημοφιλή Άρθρα

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά του δήμου Ωραιοκάστρου κατασκευάζοντας μία πρότυπη παιδική χαρά που θα φέρει το όνομα της συζύγου…

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή