Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018 14:59

Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό κολυμβητήριο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο, παρουσιάζει σήμερα το Polites Oraiokastrou. 

6220

Πρόκειται για μία καινοτομία, μία εγκατάσταση παθητικού ηλιακού συστήματος με έξι πολυκαρβουνικά «φύλλα», από τα οποία τα τέσσερα θα είναι κινούμενα ενώ τα δύο θα παραμένουν σταθερά. Θα πατάει πάνω σε μία σύμμικτη κατασκευή από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδερμα, η οποία θα είναι αυτή που θα κρατάει το στέγαστρο. 

6221

6222

Η κατασκευή θα καλύπτει ολόκληρη την ανοικτή έκταση του κολυμβητηρίου, μαζί με τις κερκίδες. Ακόμα η συγκεκριμένη κατασκευή θα συνδυαστεί με την εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ένας κινητήρας μεγάλος εσωτερικής καύσης που θα καίει φυσικό αέριο και θα παράγει ηλεκτρισμό και θερμότητα. 

62221

62220

Για την κατασκευή του στεγάστρου θα ζητηθεί τραπεζικό δάνειο από τον δήμο Ωραιοκάστρου περίπου 2 εκατ. ευρώ

......................

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή - μελέτη φέρει πάρα πολλά κοινά σημεία με αυτή που το 2014 παρουσίασε προεκλογικά η διοίκηση του τέως δημάρχου Δημήτρη Σαραμάντου. Ένα έργο που δεν πρόλαβε τελικά να υλοποιήσει. Ακολουθεί η τότε παρουσίαση, πρίν από τέσσερα χρόνια:

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΚΙΔΩΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ & ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου προγραμματίζει τη μετατροπή του ανοικτού δημοτικού κολυμβητηρίου σε κλειστό με την προσθήκη στεγάστρου και κερκίδων. Παράλληλα σχεδιάζει τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου με εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας για την κάλυψη μέρους των θερμικών και ηλεκτρικών αναγκών τόσο του νέου κλειστού κολυμβητηρίου όσο και του Κονταξοπούλειου κλειστού γυμναστηρίου.  

 

Στέγαστρο Πισίνας 

Η προσθήκη στεγάστρου στο ανοικτό σήμερα δημοτικό κολυμβητήριο του Δήμου Ωραιοκάστρου, θα δώσει τη δυνατότητα στους δημότες και τους αθλητές του Δήμου να χρησιμοποιούν την πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου προστατευμένοι από καιρικά φαινόμενα. Η καινοτομία που εισάγει ο Δήμος Ωραιοκάστρου συνίσταται στην κατασκευή ενός ανοιγόμενου στεγάστρου, με ιδιαίτερα μοντέρνο σχεδιασμό.

 

Screen Shot 2018-06-23 at 15 Fotor

 

Πρόκειται για ένα σύμμικτο (χάλυβας - οπλισμένο σκυρόδεμα) ανοιγόμενο στεγάστρο διαστάσεων 40m x 60m και ύψους 15 m. Το στέγαστρο χωρίζεται σε 6 τμήματα εκ των οποίων τα 4 κεντρικά κινούνται ανά 2 σε αντίθετες κατευθύνσεις υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο το άνοιγμα και το κλείσιμο της στέγης.

 

eee

 

Χάρη στην ανεξάρτητη λειτουργία των μηχανισμών κίνησης, επιτρέπεται η ολική ή και μερική αναδίπλωση του στεγάστρου προκειμένου να επιτυγχάνεται η απαραίτητη θερμική άνεση. Λόγω της συγκεκριμένης καινοτομίας το κολυμβητήριο μπορεί να λειτουργεί ως ανοικτό τους θερινούς μήνες, χωρίς να απαιτεί κλιματισμό και να ελαχιστοποιεί έτσι τις ενεργειακές του ανάγκες και το λειτουργικό του κόστος.
Αντίθετα τους χειμερινούς μήνες το κολυμβητήριο θα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλειστού κολυμβητηρίου. Η σταθερή και κομψή κατασκευή του επιτρέπει την άμεση και απροβλημάτιστη προστασία της πισίνας από τις κλιματολογικές συνθήκες και καθιστά δυνατή την άνετη διενέργεια αγώνων και προπονήσεων ακόμη και την περίοδο όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή. 

Η κάλυψη του στεγάστρου και των περιμετρικών επιφανειών με πολυκαρβουνικά φύλλα και υαλοπίνακες επιτρέπει την άμεση επαφή των χρηστών του κολυμβητηρίου με τον περιβάλλοντα χώρο ενώ ταυτόχρονα η εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού στην πισίνα μειώνει τη χρήση τεχνητού φωτισμού στη διάρκεια της ημέρας, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τα λειτουργικά έξοδα. 

Στην κατεύθυνση ελαχιστοποίησης του λειτουργικού κόστους του κολυμβητηρίου, τα πολυκαρβουνικά φύλλα θα επιλεγούν υψηλού συντελεστή θερμικής αντίστασης ενώ τα σταθερά ή/και ανοιγόμενα πλευρικά ανοίγματα θα καλύπτονται από διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες. Οι συγκεκριμένες επιλογές θα περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις ανάγκες σε θέρμανση του κολυμβητηρίου. Λόγω του μεγάλου ανοίγματός του στεγάστρου, οι κερκίδες θα βρίσκονται εντός αυτού και θα αναπτύσσονται κατά μήκος της μεγάλης πλευράς της κατασκευής (μήκος 60m).

 

Screen Shot 2018-06-23 at 15 Fotor3

 

Δημιουργία Ενεργειακού Κέντρου με την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου

Η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) βασίζεται στην ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, από την ίδια ενεργειακή πηγή και αποτελεί εφαρμογή ιδιαίτερα εκτεταμένη σε αθλητικά κέντρα, στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σύστημα που προγραμματίζεται να εγκατασταθεί, βασίζεται σε κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο φυσικό αέριο και στην συγκεκριμένη περίπτωση, το σύστημα της συμπαραγωγής θα λειτουργεί για την κάλυψη των θερμικών αναγκών τόσο του νέου κλειστού κολυμβητηρίου όσο και του Κονταξοπούλειου κλειστού γυμναστηρίου. Όμοια κατά τη λειτουργία της η μονάδα συμπαραγωγής θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το αθλητικό κέντρο. 

 

Screen Shot 2018-06-23 at 15 Fotor5

 

Ειδικότερα η παραγόμενη θερμική ενέργεια από τα χιτώνια του κινητήρα εσωτερικής καύσης και τα καυσαέρια, θα χρησιμοποιείται για την θέρμανση του νερού της πισίνας του κολυμβητηρίου, για την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης για τους αθλητές καθώς επίσης και για την θέρμανση των χώρων του κολυμβητηρίου και του κλειστού γυμναστηρίου. 

Η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας που θα εγκατασταθεί υπολογίζεται ότι θα έχει ηλεκτρική ισχύ περίπου 100 kWel και θερμική ισχύ περίπου 140 kWth, ενώ αναμένεται να λειτουργεί για περίπου 5.000 ώρες ετησίως. Από τη λειτουργία της μονάδας αναμένονται σημαντικά άμεσα και έμμεσα ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ειδικότερα από τη λειτουργία της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ 35 έως 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος λειτουργίας από συμβατική εγκατάσταση. 

Επίσης πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας θα προκύψουν από τη βελτιωμένη, τοπική και γενική, ασφάλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας, το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά καθώς η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την δημιουργία ενός τέτοιου ενεργειακού κέντρου είναι πολλαπλά καθώς εξοικονομείται πρωτογενής ενέργεια αλλά και μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης του κολυμβητηρίου και γυμναστηρίου. Σε σχέση με την συμβατική θέρμανση των κτιρίων με λέβητες φυσικού αερίου η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε 67% ενώ η μείωση των εκπομπών CO2 σε 390 τόνους ετησίως. 

Tο παρακάτω σχήμα δείχνει ένα τυπικό συμβατικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με ένα τυπικό σύστημα Συμπαραγωγής, όπου φαίνονται τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της ΣΗΘ έναντι των συμβατικών συστημάτων.

 

Screen Shot 2018-06-23 at 15 Fotor1

Συμβατικό ενεργειακό σύστηµα σε σύγκριση µε σύστηµα συµπαραγωγής. 

 

.............................

(Τη σελίδα «Πολίτες Ωραιοκάστρου» στο facebook, θα τη βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/)

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο»

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο» Στον φανατισμό και στη διχόνοια φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, όπως έδειξε τουλάχιστον με τον λόγο…

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό…

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε»

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αδιάφορη αλλά συνάμα παθητική στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή των…

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή