'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018 12:29

Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις βάρος του δίωξη για κακουργηματική απιστία που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση. 

Φαίνεται όμως, πως βάση των δικαστικών αποφάσεων για την τότε γνωστή υπόθεση του Μελλισοχωρίου, τα πράγματα δεν φέρονται να είναι όπως ακριβώς παρουσιάζονται στο σύνολό τους, στο εν λόγω δελτίο τύπου. 

Σύμφωνα λοιπόν με την υπ' αριθμ. 4255/2008 απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε την 15 -10 - 2008, ο κ. Γαβότσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών για κάθε μία από τις πράξεις α) της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, κατά συρροή και β) της ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και σε συνολική ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών με τριετή (3) αναστολή. 

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο καταδίκασε και τους φυσικούς αυτουργούς Α.Μ και Α.Β σε ποινές συνολικής φυλάκισης έξι (6) μηνών και οκτώ (8) μηνών αντίστοιχα. Κατά της απόφασης αυτής, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. 

Έτσι, στις 6-11-2012 συνεδρίασε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για να δικάσει την έφεση των ανωτέρω καταδικασθέντων και εξέδωσε την με αριθμό 2318/2012 απόφαση του, με την οποία έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος των τριών καταδικασθέντων λόγω παραγραφής, αφού διαπίστωσε ότι από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων τους (24-10-2003 έως την 6-11-2012) παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της οκταετίας που απαιτεί ο νόμος, και συνεπώς, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα των κατηγοριών, έπαυσε την ποινική δίωξη, χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν αθωώθηκε από καμία κατηγορία, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών εμπλοκών απαλλάχθηκε από την πρωτόδικη ποινή των 10 μηνών, και αυτό λόγω παραγραφής. Πλέον όμως της ποινικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, «έτρεξε» παράλληλα και η διοικητική πλευρά μετά από την αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες του οικήματος που υπέστη μεγάλες καταστροφές.

Έτσι, στις 15 - 5 - 2008 δημοσιεύθηκε η με αριθμό 1357/2008 οριστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία υποχρεώθηκε ο Δήμος Μυγδονίας να καταβάλλει στους ενάγοντες Α.Τ και Μ. Τ, το συνολικό ποσό των 159.030,30 ευρώ για «παράνομες πράξεις των οργάνων του εναγομένου δήμου και ότι [...] η εν λόγω συμμετοχή του δημάρχου του εναγομένου Δήμου στις προαναφερόμενες πράξεις κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης καθόσον ενέχει κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζει ευθέως την υποχρέωση των δημοτικών αρχών να μεριμνούν για [...]». Κατά της απόφασης αυτής ο Δήμος Μυγδονίας άσκησε έφεση. 

Στις 30 - 6 - 2009 δημοσιεύθηκε η με αριθμό 1168/2009 τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης η οποία απέρριψε την έφεση του Δήμου και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση με το ίδιο σκεπτικό ότι δηλαδή «...η εν λόγω συμμετοχή του Δημάρχου του εκκαλούντος Δήμου στις προαναφερόμενες πράξεις κινήθηκε εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης, καθόσον ενέχει κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζει ευθέως την υποχρέωση των δημοτικών αρχών να μεριμνούν για...». 

Συμπερασματικά λοιπόν ο δήμαρχος κ. Γαβότσης δε φαίνεται να αθωώθηκε σε καμία των περιπτώσεων (ποινικών και διοικητικών), καθώς στην μεν ποινική διαδικασία έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής και ακυρώθηκε έτσι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση των 10 μηνών φυλάκισης, ενώ στην διοικητική, ο Δήμος υποχρεώθηκε να καταβάλλει το ποσό των 228.000 Ευρώ (κεφάλαιο, τόκοι κλπ έξοδα) λόγω των φερόμενων παράνομων ενεργειών του κ. Δημάρχου. 

Γι' αυτές τις πράξεις φέρεται λοιπόν να κατηγορείται, ότι δηλαδή «χρέωσε» τον Δήμο με αυτό το ποσό σύμφωνα πάντα βέβαια με την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση λοιπόν της τυχόν ποινικής καταδίκης του κ. Γαβότση έπονται οι συνέπειες του Καλλικράτη (όπως αυτός τροποποιήθηκε) περί της θέσης σε αργία και έκπτωσης των δημοτικών αρχών.

 

Διαβάστε εδώ το χθεσινό δελτίο τύπου του κ. Γαβότση

 http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6754-dieukriniseis-asteriou-gavotsi-oraiokastro-poiniki-dioksi.html

.................................

Ακόμα: Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία εις βάρος του δημάρχου Ωραιοκάστρου

http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6739-poiniki-dioksi-asterios-gavotsis-oraiokastro.html

..............................

Αστ. Γαβότσης δύο χρόνια πριν: «Σαφέστατα ισχύει» το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ (Βίντεο)

http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6743-asterios-gavotsis-euthines-melissoxori-xrimata-oraiokastro.html

Δημοφιλή Άρθρα

Ανάβει φωτιές το δάνειο των περίπου 2 εκατ. ευρώ για σκέπαστρο στο κολυμβητήριο

Ανάβει φωτιές το δάνειο των περίπου 2 εκατ. ευρώ για σκέπαστρο στο κολυμβητήριο Στη διερεύνηση της αγοράς για δάνειο περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί στέγαστρο στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου, προχωρά…

Κυριακή, 03 Ιούνιος 2018

«Οι 3 ερωτήσεις» στον τέως δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντο από το Polites Oraiokastrou

«Οι 3 ερωτήσεις» στον τέως δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντο από το Polites Oraiokastrou Ο τέως δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, της δημοτικής παράταξης ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ, δέχτηκε ευγενικά να απαντήσει σύντομα σε τρεις ερωτήσεις, μία…

Παρασκευή, 08 Ιούνιος 2018

«Λέμε και ξελέμε» από τον Αστέριο Γαβότση

«Λέμε και ξελέμε» από τον Αστέριο Γαβότση «Παινευτήκατε ότι μειώσατε κατά 47% τα δημοτικά τέλη. Καταστρέψατε τον δήμο γιατί τον πήγατε ενάμιση εκατομμύριο μείον»... για πολλοστή φορά…

Πέμπτη, 24 Μάιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή