'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018 12:29

Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις βάρος του δίωξη για κακουργηματική απιστία που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση. 

Φαίνεται όμως, πως βάση των δικαστικών αποφάσεων για την τότε γνωστή υπόθεση του Μελλισοχωρίου, τα πράγματα δεν φέρονται να είναι όπως ακριβώς παρουσιάζονται στο σύνολό τους, στο εν λόγω δελτίο τύπου. 

Σύμφωνα λοιπόν με την υπ' αριθμ. 4255/2008 απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε την 15 -10 - 2008, ο κ. Γαβότσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών για κάθε μία από τις πράξεις α) της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, κατά συρροή και β) της ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και σε συνολική ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών με τριετή (3) αναστολή. 

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο καταδίκασε και τους φυσικούς αυτουργούς Α.Μ και Α.Β σε ποινές συνολικής φυλάκισης έξι (6) μηνών και οκτώ (8) μηνών αντίστοιχα. Κατά της απόφασης αυτής, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. 

Έτσι, στις 6-11-2012 συνεδρίασε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για να δικάσει την έφεση των ανωτέρω καταδικασθέντων και εξέδωσε την με αριθμό 2318/2012 απόφαση του, με την οποία έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος των τριών καταδικασθέντων λόγω παραγραφής, αφού διαπίστωσε ότι από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων τους (24-10-2003 έως την 6-11-2012) παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της οκταετίας που απαιτεί ο νόμος, και συνεπώς, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα των κατηγοριών, έπαυσε την ποινική δίωξη, χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν αθωώθηκε από καμία κατηγορία, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών εμπλοκών απαλλάχθηκε από την πρωτόδικη ποινή των 10 μηνών, και αυτό λόγω παραγραφής. Πλέον όμως της ποινικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, «έτρεξε» παράλληλα και η διοικητική πλευρά μετά από την αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες του οικήματος που υπέστη μεγάλες καταστροφές.

Έτσι, στις 15 - 5 - 2008 δημοσιεύθηκε η με αριθμό 1357/2008 οριστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία υποχρεώθηκε ο Δήμος Μυγδονίας να καταβάλλει στους ενάγοντες Α.Τ και Μ. Τ, το συνολικό ποσό των 159.030,30 ευρώ για «παράνομες πράξεις των οργάνων του εναγομένου δήμου και ότι [...] η εν λόγω συμμετοχή του δημάρχου του εναγομένου Δήμου στις προαναφερόμενες πράξεις κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης καθόσον ενέχει κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζει ευθέως την υποχρέωση των δημοτικών αρχών να μεριμνούν για [...]». Κατά της απόφασης αυτής ο Δήμος Μυγδονίας άσκησε έφεση. 

Στις 30 - 6 - 2009 δημοσιεύθηκε η με αριθμό 1168/2009 τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης η οποία απέρριψε την έφεση του Δήμου και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση με το ίδιο σκεπτικό ότι δηλαδή «...η εν λόγω συμμετοχή του Δημάρχου του εκκαλούντος Δήμου στις προαναφερόμενες πράξεις κινήθηκε εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης, καθόσον ενέχει κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζει ευθέως την υποχρέωση των δημοτικών αρχών να μεριμνούν για...». 

Συμπερασματικά λοιπόν ο δήμαρχος κ. Γαβότσης δε φαίνεται να αθωώθηκε σε καμία των περιπτώσεων (ποινικών και διοικητικών), καθώς στην μεν ποινική διαδικασία έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής και ακυρώθηκε έτσι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση των 10 μηνών φυλάκισης, ενώ στην διοικητική, ο Δήμος υποχρεώθηκε να καταβάλλει το ποσό των 228.000 Ευρώ (κεφάλαιο, τόκοι κλπ έξοδα) λόγω των φερόμενων παράνομων ενεργειών του κ. Δημάρχου. 

Γι' αυτές τις πράξεις φέρεται λοιπόν να κατηγορείται, ότι δηλαδή «χρέωσε» τον Δήμο με αυτό το ποσό σύμφωνα πάντα βέβαια με την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση λοιπόν της τυχόν ποινικής καταδίκης του κ. Γαβότση έπονται οι συνέπειες του Καλλικράτη (όπως αυτός τροποποιήθηκε) περί της θέσης σε αργία και έκπτωσης των δημοτικών αρχών.

 

Διαβάστε εδώ το χθεσινό δελτίο τύπου του κ. Γαβότση

 http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6754-dieukriniseis-asteriou-gavotsi-oraiokastro-poiniki-dioksi.html

.................................

Ακόμα: Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία εις βάρος του δημάρχου Ωραιοκάστρου

http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6739-poiniki-dioksi-asterios-gavotsis-oraiokastro.html

..............................

Αστ. Γαβότσης δύο χρόνια πριν: «Σαφέστατα ισχύει» το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ (Βίντεο)

http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6743-asterios-gavotsis-euthines-melissoxori-xrimata-oraiokastro.html

Δημοφιλή Άρθρα

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά του δήμου Ωραιοκάστρου κατασκευάζοντας μία πρότυπη παιδική χαρά που θα φέρει το όνομα της συζύγου…

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή