"Παράσταση" για ... λίγους ο απολογισμός του Αστέριου Γαβότση

Τετάρτη, 08 Νοέμβριος 2017 11:28

Σε ...παράσταση μόνο για λίγους εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του έργου της διοίκησης του Αστ. Γαβότση· για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης (μείζονος - ελάσσονoς) Δ. Σαραμάντο και Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και για τον Άγγελο Θεμελή από τη "Λαϊκή Συσπείρωση". 

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες, για τους οποίους υποτίθεται ότι έγινε αυτή η ειδική ανοιχτή συνεδρίαση, δεν άντεξαν την εξάωρη ταλαιπωρία των «βολικών» μονόλογων αλλά και των μακροσκελών τοποθετήσεων, και αποχώρησαν λέγοντας ελάχιστα ή τίποτα απολύτως! 

 

"Ανοιχτή" μόνο στη διατύπωση 

Η ειδική συνεδρίαση φάνηκε «ανοιχτή» μόνο στα λόγια. Εξελίχθηκε ως ένα ακόμα τυπικό δημοτικό συμβούλιο, αλλά δυστυχώς χωρίς οι δημότες να καταφέρουν να ασκήσουν το "δικαίωμα" συμμετοχής, έστω στην αρχή της συνεδρίασης, όπως δηλαδή γίνεται στο πρώτο ΔΣ κάθε μήνα. Θα μπορούσε η διοίκηση να δεχτεί πρώτα ερωτήσεις από τον κόσμο, αφού ο απολογισμός είχε ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Αντ' αυτού προτιμήθηκαν μονόλογοι ωρών και χωρίς ανταπαντήσεις (όπως γίνεται στις συνεδριάσεις των αιρετών)

Ακόμα, ενώ η "Αλληλεγγύη Ανατροπή", πέντε ημέρες νωρίτερα από την ειδική συνεδρίαση είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση καλώντας τους πολίτες να "καταθέσουν" ιδέες, προτάσεις και προβλήματα, τελικά αυτά ποτέ δεν έφτασαν στην αίθουσα του απολογισμού. 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι εκτός των Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Θεμελή κανείς άλλος δεν αναφέρθηκε στο προσφυγικό. Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, που απασχόλησε την τοπική κοινωνία του Ωραιοκάστρου και επιφύλαξε καντάρια αρνητικής δημοσιότητας για τον τόπο, δεν βγήκε ούτε μία "απολογιστική" λέξη από το στόμα του δημάρχου Ωραιοκάστρου. 

 

Αστέριος Γαβότσης (τα κύρια σημεία) 

Η ανάγνωση, το σόου και οι εκπλήξεις του απολογισμού  

Ο απολογισμός της διοίκησης είχε δημοσιοποιηθεί -στο διαδίκτυο κυρίως- πέντε ημέρες νωρίτερα (βάσει νόμου) από την παρουσίαση, σε αντίθεση με ό,τι συμβεί την προηγούμενη φορά που αναβλήθηκε, οπότε μπορούσε ο οποιοσδήποτε να τον διαβάσει με την ησυχία του. Το μόνο που έμενε να κάνει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ήταν μία τυπική ανάγνωση εμπλουτισμένη από μία συνηθισμένη ομιλία ως εισαγωγή (παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία στο τέλος)

Όπως φάνηκε όμως, ο κ. Γαβότσης είχε ετοιμάσει (για την αρχή) το κάτι παραπάνω. Ένα δικό του σόου εναντίον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για απευθείας αναθέσεις και υψηλά δημοτικά τέλη. 

Ζήτησε, μάλιστα, από στενό του συνεργάτη, να φέρει ενώπιον δημοτικών συμβούλων και πολιτών, δύο μεγάλους φακέλους με τις απευθείας αναθέσεις επί δημαρχίας Νίκου Μπάτου, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αντιδήμαρχος το 2003. "Δεν του έφταναν οι δικές του;" σχολίασαν ορισμένοι από το ακροατήριο. 

Η ξαφνική, πλην όμως "μελετημένη" αυτή κίνηση του κ. Γαβότση, εν είδει απολογισμού, ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως. Άλλοι διέκριναν την "αποδοχή" του κ. Παπακωνσταντίνου από τον νυν δήμαρχο ως ισχυρού αντιπάλου για τις επόμενες εκλογές, ενώ άλλοι διέκριναν "χτύπημα" κάτω από τη ζώνη εναντίον του πρώην δημάρχου Νίκου Μπάτου. 

Η ομιλία του πάντως ήταν γενική, έφερε εκπληκτικές ομοιότητες με παλαιότερες ομιλίες άλλων απολογισμών που είχαν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, ενώ μερικά σημεία της χωρούσαν αρκετή συζήτηση, όπως: 

- «Ο δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων αποτελεί μία σημαντική στιγμή για έναν δήμαρχο γιατί έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις των προηγούμενων χρόνων» είπε ο κ. Γαβότσης, ξεχνώντας ότι στον απολογισμό οδηγήθηκε ύστερα από την επιμονή και την ασφυκτική πίεση του κ. Παπακωνσταντίνου. 

- «Μείωση εσόδων με ευθύνη των διοικήσεων. Η μείωση των δημοτικών τελών το 2011 δημιούργησε στα τέλη του 2016 ένα σωρευτικό έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας της τάξεως του 1.500.000 ευρώ» είπε ο κ. Γαβότσης, ξεχνώντας ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει τη μείωση αυτή των δημοτικών τελών επί διοίκησης Δ. Σαραμάντου, όπως τουλάχιστον είχε αναφέρει δημόσια το 2014 στην τελευταία και κεντρική προεκλογική του ομιλία. 

- «Με ακεραιότητα, διαφάνεια, σκληρή δουλειά και με αντίπαλο τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, πετύχαμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου και να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα που χρόνιζαν» είπε ο κ. Γαβότσης, ξεχνώντας όμως πως στην εκπνοή του 2016 (ο απολογισμός αφορά την περίοδο 2014-2016) ο κ. Γαβότσης είχε μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για χρεοκοπία του δήμου. 

Ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του δήμου είχε αρκετά στοιχεία, ήταν εξαιρετικά αναλυτικός (για να μπορεί κάποιος να μιλάει ώρες), αλλά περιείχε και πράγματα, τα οποία προκαλούσαν σίγουρα εντύπωση, αν όχι την ...ευθυμία. 

Παρουσιάστηκε π.χ. ως "έργο" της διοίκησης του ΔΟΠΠΑΩ το «Τουρνουά τάβλι & παιχνιδιών με τράπουλα, ΚΑΠΗ Δρυμού»! Ακόμα μπορούσε να διαβάσει κάποιος πώς ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να γίνει ...υπουργός Υγείας στέλνοντας επιστολή στον εαυτό του! 

«Επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου προς τον υπουργό Υγείας Αστέριος Γαβότσης ζητώντας την ίδρυση Μονάδας Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου στο δήμο Ωραιοκάστρου» έγραφε χαρακτηριστικά στο απολογισμό. 

 

Δημήτρης Σαραμάντος (τα κύρια σημεία)

Η δικαίωση, η κουλτούρα και οι ...«αβάντες» στη διοίκηση  

«Φοβάμαι από τον απολογισμό που διάβασα πως το 2019 δεν θα έχει αρκετά χρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία θα τρέχουν» σημείωσε ο τέως δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, τονίζοντας ότι αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο αυτός ο απολογισμός της διοίκησης, "επιστρέφοντας" με αυτόν τον τρόπο στον κ. Γαβότση την απραξία που τού καταλόγιζε προεκλογικά, για τον ίδιο ακριβώς χρόνο θητείας του. 

«Είναι τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες, οι οποίες αν δεν πιέσετε τις καταστάσεις, φοβάμαι ότι το 2019, αν έχουμε και αλλαγή διοίκησης, θα χάσουμε τεράστια ποσά γιατί μέχρι να καταλάβει η νέα διοίκηση τι γίνεται...» κατέληξε ο τέως δήμαρχος, εισπράττοντας ταυτόχρονα τα πειράγματα δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα λόγια του ως "αβάντα" στη νυν διοίκηση. 

Ο κ. Σαραμάντος μίλησε ακόμα για την αναγκαιότητα μίας διαφορετικής κουλτούρας, η οποία πρέπει να περάσει στο αυτοδιοικητικό DNA όλων όσοι ασχολούνται με τα κοινά στο Ωραιόκαστρο. Μία κουλτούρα χωρίς διαμάχες και τριβές, με κοινό γνώμονα το καλό του τόπου. Ίσως, γι' αυτόν τον λόγο, ο τέως δήμαρχος προχώρησε σε μια εντελώς "άνευρη" κριτική για τη δουλειά του κ. Γαβότση, τη στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος τον είχε χαρακτηρίσει "διανοητικά ανεπαρκή" για το έργο που άφησε πίσω ως δήμαρχος. 

Στη συνέχεια, ο κ. Σαραμάντος προχώρησε στη "διαφήμιση" της εταιρείας που συνεργαζόταν ο ίδιος ως διοίκηση και για την οποία δέχθηκε σφοδρότατη κριτική, ενώ τώρα -όπως είπε- συνεργάζεται πλέον και ο νυν δήμαρχος. 

Επίσης, εντύπωση προκάλεσε το εγκώμιο που έπλεξε για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΩ Νίκο Παπαδόπουλο. Μάλιστα, όταν ο σύμβουλος της δικής του παράταξης (Κυριάκος Δούμπαλας) τού ψιθύρισε να πει κάτι για τα υδρόμετρα και για τις κλοπές νερού, από τις οποίες ο δήμος χάνει 400.000 ευρώ ετησίως, ο κ. Σαραμάντος απάντησε: «άμα μπούμε σε λεπτομέρειες...»

Ακόμα έκανε αναφορά και στις επιχορηγήσεις των μικρών συλλόγων, υπογραμμίζοντας ότι «οι μικροί σύλλογοι έχουν ανάγκη και τα 2 χιλιάρικα και τα 3 χιλιάρικα για να επιβιώσουν» τονίζοντας ότι η επιχορήγηση «δεν είναι ούτε χάρη αλλά ούτε και ρουσφέτι, ενώ αποτελεί θέμα επιβίωσης των συλλόγων» στα μικρά χωριά. 

Όσον αφορά την περιβόητη υπόθεση των Κοιμητηρίων ο κ. Σαραμάντος είπε ότι περιμένει να δει το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποφεύγοντας επιμελώς να πάρει θέση παρά τη δημόσια ομολογία του αντιδημάρχου Καθαριότητας όσον αφορά την εμπλοκή του στην όλη ιστορία. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (τα κύρια σημεία) 

Σήκωσε το γάντι για αναθέσεις, Κοιμητήρια και απευθείας αναθέσεις στη ΔΕΥΑΩ 

Ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας - Νέα Πρόταση» Γιώργος Παπακωνσταντίνου προτίμησε να παίξει "φουλ επίθεση". Καταρχήν, σήκωσε το γάντι για τα υψηλά δημοτικά τέλη και τις απευθείας αναθέσεις που τού "καταλόγισε" ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου. «Άλλα τα οικονομικά δεδομένα της εποχής εκείνης - υπήρχε ανταποδοτικότητα σε σχέση με σήμερα» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν σε εκείνη τη διοίκηση και δεν ξέρω αν είναι περήφανοι ακόμα οι συνεργάτες του δημάρχου εδώ, οι αντιδήμαρχοι όπως Π. Αταμιάν, Κ. Ιωσηφίδης, Η. Ζιακούλης, γιατί εκείνο το διάστημα ήταν σε περισσότερο υπεύθυνες θέσεις από εμένα»

Σημείωσε ακόμα πως ήταν μόνο ένα χρόνο αντιδήμαρχος και κάλεσε τον κ. Γαβότση να παρουσιάσει τις δικές του απευθείας αναθέσεις, όταν ήταν επί 8 χρόνια δήμαρχος Μυγδονίας. Παρουσίασε, μάλιστα, και κάποιες (ΔΕΥΑΩ και δήμου μαζί), συνολικής αξίας 380.000 ευρώ. 

Επίσης στάθηκε στην αναφορά περί χρεοκοπίας του κ. Γαβότση στο Δ.Σ, τον Δεκέμβριο του 2016, μετά τη συνέντευξη για συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου στον τηλεοπτικό σταθμό EURO. «Από τη μία λέει σε τηλεοπτική του συνέντευξη -τέλος του 2016- πως συμμάζεψε τα οικονομικά του δήμου, και έρχεται από την άλλη στο ΔΣ -επίσης τέλος του 2016- και μιλά για χρεοκοπία. Βλέπετε να έχει λογική αυτό; Εμείς πάντως όχι» θα πει, λίγο αργότερα, στο «Polites Oraiokastrou» ο κ. Παπακωνσταντίνου. 

Μίλησε και για τη γνωστή υπόθεση των Κοιμητηρίων, καλώντας τον κ. Γαβότση να πει δημόσια ποιο ήταν το πολιτικό πρόσωπο, το οποίο ζήτησε "παράνομη" ταφή από τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κυριάκο Ιωσηφίδη. Στάθηκε στις χρόνιες κλοπές νερού και τους υδρο-υπεξαιρέτες κατηγορώντας την αδράνεια της διοίκησης και της ΔΕΥΑΩ, και υπογράμμισε τις αυτοσχέδιες χωματερές του Ωραιοκάστρου σε δημοτικούς χώρους. 

Επίσης κατηγόρησε τον δήμαρχο για τον "αιφνιδιασμό" και τον πολύ κακό χειρισμό του όσον αφορά το μεγάλο θέμα του προσφυγικού, που δυσφήμισε τον τόπο εντός και εκτός συνόρων.

 

Άγγελος Θεμελής (τα κύρια σημεία)

Ο δήμαρχος χάιδεψε ακροδεξιά στοιχεία, απολογισμός για τα αυτονόητα, κενά σε σοβαρά θέματα 

«Ο απολογισμός ήταν πάνω σε διαδικασίες και λεπτομέρειες καθημερινότητας πάνω στα αυτονόητα. Ουσιαστικά η διοίκηση απολογήθηκε στα ...αυτονόητα» είπε στο Polites Oraiokastrou ο επικεφαλής της «Λαϊκή Συσπείρωση», Άγγελος Θεμελής, και συνέχισε: «Ο δήμαρχος μιλούσε επί δυόμισι ώρες για λεπτομέρειες που γνώριζε καλά ότι θα κουράσουν, βάζοντας μέσα στον απολογισμό τις σχολικές επιτροπές, εμβόλια, και πράγματα απίστευτα. Δεν ήταν μία δημοτική διαδικασία»

Όσον αφορά το προσφυγικό ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης "κατηγόρησε" τον κ Γαβότση πως δεν έκανε «κουβέντα για το προσφυγικό, λες και δεν έγινε τίποτα. Έκανε πλάτες στα ακροδεξιά στοιχεία χαϊδεύοντας δεξιά αυτιά και με τη συγκέντρωση που έκανε στο αστυνομικό τμήμα και γενικότερα με την ανοχή που έδειξε» δήλωσε αργότερα στο Polites Oraiokastrou ο κ. Θεμελής.

Επίσης μίλησε για "σημαντικά κενά" στον απολογισμό όπως: για το θέμα χρήσης στρατοπέδων, για τις διεκδικήσεις της εκκλησίας, για την θερμική επεξεργασία (καύση) των απορριμμάτων, για το τέλος ταφής απορριμμάτων, για την αντιπυρική κάλυψη των σχολείων, για την στελέχωση των υπηρεσιών κ.λπ.

 

Αποχώρηση Εδιρνέλη και Ανέστη Πολυχρονίδη

Ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύη - Ανατροπή» αποχώρησε από την ειδική ανοιχτή συνεδρίαση περίπου πέντε ώρες μετά την έναρξή της, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Δεν πρόλαβε να πει λέξη. Χαρακτήρισε τον απολογισμό εικονικό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τέως αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Ανέστης Πολυχρονίδης.

 

 

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότση καθώς και 12 βίντεο από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

Κυρίες και κύριοι,
Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, τη διοίκηση του οποίου μας εμπιστευτήκατε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.
Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένη την επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για το έργο που επιτελέσαμε, να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις και απόψεις και παράλληλα να σας παρουσιάσουμε τον προγραμματισμό των δράσεών μας για την επόμενη περίοδο.
Είμαι περήφανος που ηγούμαι μιας συλλογικής προσπάθειας στελεχών που προέρχονται από τις τρεις δημοτικές ενότητες, με γνώση, εμπειρίες και μεράκι για προσφορά προς το σύνολο των πολιτών.
Ενωμένοι όπως πάντα, αποφασισμένοι όσο ποτέ, παρουσιαζόμαστε σήμερα μπροστά σας για να κάνουμε τον απολογισμό των τριών χρόνων της διοίκησής μας και εσείς είσαστε οι μόνοι που μπορείτε να μας κρίνετε και μάλιστα με αυστηρότητα. Εξάλλου, στόχος δεν είναι να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι για την τοπική κοινωνία.
Αγαπητοί συνδημότες,
τότε δεσμευτήκαμε ο δήμος Ωραιοκάστρου να γίνει ξανά ανθρώπινος, λειτουργικός, φιλικός και σύγχρονος για τους κατοίκους μας.
Ένας δήμος που «διψούσε» να δει ξανά έργα που θα τον βγάλουν από τη μιζέρια.
Δίχως να χάσουμε λεπτό, σηκώσαμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας.
Δίχως γκρίνιες και μεμψιμοιρίες για τα πιο δύσκολα οικονομικά χρόνια, που βίωσε ποτέ ο δήμος, φροντίσαμε να κάνουμε έργο για εσάς κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλες προσπάθειες να τον νοικοκυρέψουμε.
Εργαζόμαστε με όλους και διεκδικούμε από όλους, ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για το καλό του τόπου μας.
Δεν έχουμε αγκυλώσεις, ούτε βλέπουμε παντού εχθρούς και μέρα με τη μέρα νοικοκυρεύουμε τον δήμο μας.
Ο δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων αποτελεί μια σημαντική στιγμή για έναν δήμαρχο γιατί έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις των προηγούμενων χρόνων.
Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας της δημοτικής μας αρχής. Είναι η στιγμή της δημόσιας λογοδοσίας των όσων πράξαμε από το τιμόνι της διοίκησης του δήμου μας με ευθύνη, αλήθεια και αυτοκριτική.
Αυτή την αποστολή μας ανέθεσαν οι δημότες και η εμπιστοσύνη τους είναι συμβόλαιο συνέπειας, την οποία τηρούμε και εξακολουθούμε να υπηρετούμε χωρίς διαχωρισμούς, με ήθος, με διαφάνεια, με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα όχι για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις επόμενες γενιές.
Οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε, στη μεγάλη πρόκληση της ενοποίησης του δήμου Ωραιοκάστρου (οι τρεις πρώην καποδιστριακοί δήμου να γίνουν ένας ουσιαστικά και όχι διοικητικά). Για την ακρίβεια δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν από τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους.
Εμείς ως διοίκηση χτίσαμε σε ό,τι καλό βρήκαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες αλλά και δημιουργώντας νέες υποδομές.
Δεν έχουμε την ανάγκη του ετεροπροσδιορισμού και της στείρας πολιτικής αντιδικίας.
Όμως πρέπει να αναφερθούμε σε ορισμένους ελλειμματικούς τομείς δράσης της προηγούμενης διοίκησης που δημιούργησαν προβλήματα και δυσκολίες στη δική μας διοίκηση τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων μας. Για το λόγο αυτό τα δύο πρώτα χρόνια αναλωθήκαμε στην επίλυση προβλημάτων που κληρονομήσαμε. Αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στη δημιουργία έργου.
Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου μας εν μέσω έντονης οικονομικής ύφεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον. Μάλιστα, οι επιπτώσεις από τις ελλειμματικές προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως των δημοτικών επιχειρήσεων (για λόγους ευνόητους) είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες.
Αναφέρω ενδεικτικά μερικές:
• Μείωση εσόδων με ευθύνη των διοικήσεων. Η μείωση των δημοτικών τελών το 2011 δημιούργησε στα τέλη του 2016 ένα σωρευτικό έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας της τάξεως του 1.500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, καμία ενέργεια για είσπραξη αυτών που δικαιούται ο δήμος.
• Κανένας έλεγχος δαπανών.
• Κατασπατάληση πόρων σε δράσεις και έργα χωρίς καμία προστιθέμενη αξία και ανταποδοτικότητα.
• Ο τομέας της καθαριότητας υπολειτουργούσε (αναφορά σε απορριμματοφόρα).
• Ο δημόσιος χώρος είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
• Ίδια εικόνα εγκατάλειψης συναντήσαμε και στον κρίσιμο τομέα της παιδείας.
• Κοινωνική μέριμνα, κοινωνική αλληλεγγύη και πολιτισμός. Αντίστοιχες δράσεις δεν υπήρξαν από τις προηγούμενες παρατάξεις που άσκησαν διοίκηση στον τόπο μας.
• Απουσία αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθούν έργα από ίδια διαθέσιμα. Το γεγονός αυτό έδεσε τα χέρια της επόμενης διοίκησης καθώς ο δήμος δεν διέθετε καμία ρευστότητα άρα και καμία δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του βραχυπρόθεσμα. (πλην εξαιρέσεων βλ. ΔΕΥΑΩ)
H Αυτοδιοίκηση και κοινωνία βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης αξιών που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα. Ο δήμος μας όπως και οι άλλοι δήμοι υφίσταται ήδη τις συνέπειες της κρίσης με τη μείωση των πόρων.
Σε αυτή τη συγκυρία ένας δήμος και μια δημοτική αρχή είναι ο πιο κοντινός θεσμός και οικείος θεσμός για τον μέσο δημότη που αναζητά ένα στήριγμα για να δώσει λύση στα καθημερινά του προβλήματα και σε αυτόν προσβλέπει για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος.
Επιχειρώντας λοιπόν να εξειδικεύσω την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στους πλέον καίριους τομείς δράσης του δήμου οι οποίοι ήταν και οι βασικές προτεραιότητες όπως τις είχαμε καταθέσει και προεκλογικά στο δημόσιο διάλογο.
Αναλογιζόμενος την κρίση που βιώνουμε, τη δαιδαλώδη νομοθεσία, τη γραφειοκρατία και την πολύ σημαντική έλλειψη πόρων, νιώθω ως ένα βαθμό ικανοποιημένος για τα όσα πετύχαμε τα τρία αυτά χρόνια.
Με ακεραιότητα, διαφάνεια, σκληρή δουλειά και με αντίπαλο τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, πετύχαμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου και να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα που χρόνιζαν.
Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Δε φοβόμαστε την εποικοδομητική κριτική σας αλλά αντίθετα την επιζητούμε, γιατί χάρη σε αυτή διορθώνουμε τα ακούσια λάθη και τις παραλείψεις μας. Επιζητούμε επίσης τη συνεργασία σας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, γιατί στο διάστημα που πέρασε, ο καθένας στον τομέα του εργάστηκε σκληρά, δίνοντας έναν πραγματικά καθημερινό αγώνα, σε μία δύσκολη συγκυρία προκειμένου, να δώσουμε προοπτική στον Δήμο μας.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τα Μέλη των νομικών προσώπων και των επιτροπών, τους Συμβούλους και τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και τα μέλη των τοπικών Συμβουλίων, για την συνεισφορά τους, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου για την εργατικότητα που επιδεικνύουν.
Κλείνοντας τον απολογισμό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και στο μέλλον θα εργαστούμε εντατικά με συνέπεια και οραματική πολιτική για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στην προοπτική του τόπου μας.
Το έργο μας αυτό θα αποτελέσει και το συμβόλαιο τιμής, βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε μαζί και για τα επόμενα χρόνια 2019-2024.
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και με αυτό το πνεύμα θα παλέψουμε και στο υπόλοιπο της θητείας μας.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την κατανόησή σας.
Αστέριος Γαβότσης

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

 

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

 

(Δημήτρης Σαραμάντος)

 

(Γιώργος Παπακωνσταντίνου)

 

 

(Γρηγόρης Εδιρνέλης)

 

(Ανέστης Πολυχρονίδης)

 

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά του δήμου Ωραιοκάστρου κατασκευάζοντας μία πρότυπη παιδική χαρά που θα φέρει το όνομα της συζύγου…

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή