Η ειδική συνεδρίαση, το "show" κατά τον Αστ. Γαβότση, και ο δημόσιος απολογισμός που αναβλήθηκε (βίντεο)

Δευτέρα, 23 Οκτώβριος 2017 10:46

 Αυτό που φάνηκε από την αρχή, ήταν ότι η συνεδρίαση του σώματος των αιρετών για τον δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης θα κρεμόταν από μία λεπτή κλωστή, καθώς, όπως παραδέχτηκε στο τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ, δεν είχαν τηρηθεί, βάσει του νόμου, οι κανόνες που διέπουν μία τόσο σοβαρή διαδικασία. 

Η αντιπολίτευση παρουσιάστηκε εξαιρετικά «διαβασμένη», με τον τοπικό σύμβουλο Γιώργο Λαμπρόπουλο να ζητεί, προτού καλά καλά ξεκινήσει η απολογιστική συνεδρίαση, την αναβολή της. «Οι Δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν τα απαραίτητα στοιχεία, ούτε τον απολογισμό του δημάρχου, οι φορείς της πόλης δεν προσκλήθηκαν, ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος για μια τέτοια συγκέντρωση πολιτών. Η ευθύνη είναι του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που μαζί με τον δήμαρχο δεν έπραξαν κατά τον νόμο» ήταν τα κύρια γραπτά σημεία που μοίρασε ο κ. Λαμπρόπουλος στους δημοτικούς συμβούλους ζητώντας την ίδια ώρα από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Λάκη Σημαιοφορίδη να διαβαστούν δημόσια, κάτι που ωστόσο δεν έγινε. 

 

Το αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης 

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι στηλίτευσαν την πρακτική που ακολούθησε η διοίκηση για τη διαδικασία απολογισμού. 

Ο «τυπολάτρης» (όπως είχε αποκαλέσει ο ίδιος τον εαυτό του) πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προσπαθούσε να πείσει αιρετούς και μη, πως πρόκειται για θέματα τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων. 

«Δόξα τον Θεό τα ζείτε και τα κατέχετε πάρα πολύ καλά. Άρα δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε υπάρχει κάποια σκοπιμότητα γύρω από αυτό το πράγμα. Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή τη συνεδρίαση πρέπει να την κάνουμε» {...} Η άποψή μου λοιπόν είναι, ότι σε ανθρώπους που είναι γνώστες όλων των θεμάτων, πολύ καλοί γνώστες, δε νομίζω ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα» θα πει ο κ. Σημαιοφορίδης. 

«Ουσιαστικά μας λες να καταστρατηγήσουμε τον νόμο» απάντησε ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας την ίδια ώρα πως οι πολίτες έπρεπε να ενημερωθούν και για την ειδική συνεδρίαση αλλά και για τα απολογιστικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μία τυπική καταγραφή ενός απολογισμού. «Θα έπρεπε εμείς να έχουμε εδώ και πέντε ημέρες τα απολογιστικά στοιχεία όπως κάνουν όλοι οι δήμοι, πολλά χρόνια τώρα στους απολογισμούς τους. Δεν έχουμε απολύτως τίποτα, μιλάμε δηλαδή για την ουσία της σημερινής συνεδρίασης {...} οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους την ώρα που βρίσκονται εδώ» είπε ο κ Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η συνεδρίαση αυτή γίνεται για τους δημότες και όχι για τους αιρετούς και πως πρέπει να επαναληφθεί σε δύο εβδομάδες. 

«Κύριε πρόεδρε εγώ αυτή τη στιγμή ζητώ να μου δώσετε το κείμενο του απολογισμού όπως λέει ο νόμος να το έχω μπροστά μου» είπε παίρνοντας τον λόγο με τη σειρά του ο Γρηγόρης Εδιρνέλης (Αλληλεγγύη Ανατροπή), και συνέχισε: «το κείμενο του απολογισμού και τα στοιχεία που τον συνοδεύουν, πρέπει να βρίσκονται στην διάθεσή μας. Δέχομαι να μου τον δώσετε έστω και τώρα» σημείωσε ο κ. Εδιρνέλης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αν η διαδικασία προχωρήσει θα μπορούσε στη συνέχεια να ακυρωθεί με καταγγελία. 

«Δε συμφωνώ στην αναβολή» τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Σαραμάντος, ο οποίος αν και συμφώνησε με τους προλαλήσαντες, ζήτησε διακοπή της ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να βγουν και να μοιραστούν σε όλους αντίγραφα του απολογισμού: «δεν έχουμε να φοβηθούμε ως αντιπολίτευση τίποτα τουλάχιστον από αυτόν τον απολογισμό, γιατί αυτή η διοίκηση, στα τρία χρόνια και κάτι που πέρασε μέχρι τώρα, δεν έκανε έργο. Άρα τι να φοβηθούμε {...} Το ότι δεν ήρθαν πολίτες ίσως είναι και δική μας ευθύνη. Ξέραμε ότι έχουμε συνεδρίαση, μπορούσε η κάθε παράταξη να φέρει εδώ εκατό πολίτες»

«Στείλατε σε φορείς πρόσκληση;» θα ρωτήσει με τη σειρά του ο τέως αντιδήμαρχος Τ.Ε, Ανέστης Πολυχρονίδης, και θα συνεχίσει: «δείξτε μου μία πρόσκληση που στείλατε σε έναν φορέα. Αλλιώς είμαστε οι ίδιοι εδώ, τα ξέρουμε λέει ο κ. Καρύδης {...} όταν στέλνετε πρόσκληση κ. Καρύδη για την παρέλαση, σε πόσους φορείς την στέλνετε;» κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος παίρνοντας τα "εύσημα" από τους δημότες που παρακολουθούσαν. 

 

 

Το «show» κατά τον δήμαρχο που δυναμίτισε την ατμόσφαιρα 

Κι ενώ όλα έδειχναν πως τόσο η αντίσταση όσο και οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει η διοίκηση γι' αυτή την ειδική συνεδρίαση υποχωρούσαν (μετά και την πρόταση για τα αντίγραφα του απολογισμού), ήρθε μία φράση από το στόμα του κ. Γαβότση να δυναμιτίσει το κλίμα στην αίθουσα του δημοτικού συνεδρίου. «Τελείωσε το show;» είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου με κοφτό τόνο, που δήλωνε την αμετάκλητη απόφασή του να προχωρήσει με κάθε τρόπο στον απολογισμό. «Τελείωσαν λοιπόν όλα αυτά που θέλατε να πείτε, καταγράφηκαν; Θέλετε τίποτα άλλο για να συνεχίσουμε; Δεν θα διακοπεί, δε θα αναβληθεί, καταγγείλετέ το να ακυρωθεί» κατέληξε ο κ. Γαβότσης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανέστης Πολυχρονίδης και Κυριάκος Δούμπαλας σηκώθηκαν αμέσως από τη θέση τους και αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με εκφράσεις όπως «στο show μείνε μόνος σου», «μας προσβάλεις», «αναξιόπιστος», «ντροπή»

 

Τη στάση αυτή του δημάρχου Ωραιοκάστρου σχολίασαν με δηλώσεις τους στο Polites Oraiokastrou , ο Δημήτρης Σαραμάντος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γρηγόρης Εδιρνέλης, ο Άγγελος Θεμελής, ο Ανέστης Πολυχρονίδης, και ο Γιώργος Λαμπρόπουλος. Ακολουθούν οι δηλώσεις. 

Δημήτρης Σαραμάντος

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Γρηγόρης Εδιρνέλης

 

Άγγελος Θεμελής

 

Ανέστης Πολυχρονίδης

 

Γιώργος Λαμπρόπουλος

 

 

Δήλωση «φωτιά» από τον Παναγιώτη Κοϊτσίδη με αποδέκτες την ... ίδια τη διοίκηση

Το Polites Oraiokastrou ζήτησε μετά την αναβολή της ειδικής συνεδρίασης από τον αντιδήμαρχο Οικονομικού - Διοικητικού, Παναγιώτη Κοϊτσίδη, (ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος όπως εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση) να σχολιάσει όσα διημείφθησαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. «Λάθη επί λαθών τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα απαιτηθούν συθέμελες αλλαγές και πολλή προσπάθεια για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς» είπε με νόημα ο κ. Κοϊτσίδης, θέλοντας ίσως να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην πλευρά την οποία ανήκει και ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα «λάθη επί λαθών» σίγουρα δεν προήλθαν από την αντιπολίτευση.

 

Λάκης Σημαιοφορίδης: «Η ευθύνη είναι δική μου» 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ήταν αυτός που ανέλαβε «όλη την ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση της εν λόγω συνεδρίασης ζητώντας συγνώμη από όλους τους παρευρεθέντες (δημοτικούς συμβούλους, πολίτες, εκπροσώπους φορέων κλπ).

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της «συγνώμης» από τον πρόεδρο του Δ.Σ

.....................

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου,
πολίτες του δήμου μας και εκπροσώπους φορέων

Αναφορικά με τη μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 217 ν. 3463/2006, σε συνδυασμό με το άρθρο 16 του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, επιθυμώ να αναφέρω τα ακόλουθα:

Πράγματι κατά το τυπικό μέρος ήτοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του ν. 3463/2006 και του άρθρου 16 παρ. 4 του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε με δική μου ευθύνη πέντε (5) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση να βρίσκεται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.

Τούτο βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε, μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων κατά την εν λόγω συνεδρίαση να υπάρξει σχετική επισήμανση και να υποβληθεί αίτημα αναβολής της συνεδρίασης για τη μεθεπόμενη Κυριακή. Το αίτημα αυτό βεβαίως υπήρξε εύλογο και για το λόγο αυτό εξάλλου λήφθηκε σχετική απόφαση αναβολής της συνεδρίασης και πραγματοποίησής της τη μεθεπόμενη Κυριακή στον ίδιο χώρο και με ίδια ώρα έναρξης.

Αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη της μη ενημέρωσης (δεν είναι κακό στη ζωή μας να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας όταν και εφόσον πρέπει) κατά τα ανωτέρω των δημοτικών παρατάξεων με τα κείμενο του απολογισμού και της αναβολής της συνεδρίασης θα επισημάνω ότι το γεγονός αυτό δεν υποκρύπτει σε καμία απολύτως περίπτωση κάποια σκοπιμότητα ούτε από την πλευρά μου, ούτε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν παρόμοιες συνεδριάσεις επραγματοποιούντο από άλλες Δημοτικές Αρχές δίδοντας βαρύτητα στο ουσιαστικό μέρος της ενημέρωσης (με δεδομένο ότι όλοι οι αρχηγοί των δημοτικών μας παρατάξεων γνωρίζουν άριστα τα θέματα τα οποία αποτελούν προϊόν τριβής και αναφοράς στα δημοτικά μας συμβούλια) θεώρησα ότι θα μπορούσε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί και με αυτά τα δεδομένα αφού από την πλευρά της Διοίκησης θα υπήρχε μια πλήρης αναφορά στα πεπραγμένα της, τα οποία ακολούθως θα υπόκειντο στο σχολιασμό και την κριτική από τις δημοτικές παρατάξεις, τους δημοτικούς συμβούλους, τους πολίτες και τους φορείς του Δήμου μας.

Τελειώνοντας θα επαναλάβω αφενός μεν ότι αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση της εν λόγω συνεδρίασης ζητώντας συγνώμη από όλους τους παρευρεθέντες (δημοτικούς συμβούλους, πολίτες, εκπροσώπους φορέων κλπ) για την ταλαιπωρία τους και αφετέρου σας καλώ να παρευρεθείτε στην ορισθείσα συνεδρίαση της 5-11-2017 ημέρα Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωραιόκαστρο 22-10-2017

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

.......................................

 

Ακολουθεί το αίτημα αναβολής όπως το κατέθεσε γραπτώς στην αρχή της ειδικής συνεδρίασης, ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Λαμπρόπουλος

 

Αγαπητοί συνδημότες, Φίλες και Φίλοι,

Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, στο άρθρο 16 αναφέρει:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217του Ν.3463/2006,όπου γίνεται Απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Δήμου,την εφαρμογή του Ετήσιου Προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του Δήμου.

2. Η Ειδική αυτή Συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιείται μέχρι τέλους Ιουνίου κάθε χρόνου και ανακοινώνεται (10) δέκα ημερολογιακές ημέρες νωρίτερα ,με κάθε πρόσφορο τρόπο,με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτήν καλούνται όλοι οι κάτοικοι και οι Φορείς της πόλης.

3. Ο ν.3852/2010,για τον Καλλικράτη αυτή τη φορά,λέει πως ο Απολογισμός γίνεται κάθε Ιούνιο.

4. Το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή του Απολογισμού.

5.Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ,σε συνεργασία με το Δήμαρχο, και τις αρμόδιες Υπηρεσίες ,επιμελείται για τη σωστή διοργάνωση της συνεδρίασης του Απολογισμού. Με ευθύνη του Προέδρου,(5)πέντε ημέρες πριν την ημέρα του Απολογισμού, βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου το κείμενο του απολογισμού μαζί με τα στοιχεία που τον συνοδεύουν.

Αυτά ορίζουν οι Νόμοι και οι διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και την ακώλυτη συμμετοχή των πολιτών στο δημοτικό γίγνεσθαι.

Τι γίνεται στο Ωραιόκαστρο και στον Δήμο μας:

Η ανακοίνωση του Δήμου έλεγε:

Ανακοίνωση για δημόσια συνεδρίαση
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής ,σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του Προγράμματος δράσης για το χρονικό διάστημα από 1/9/2014 έως 31/12/2016.

Αυτό κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και όπως ακούσατε δεν ήταν ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Ήταν ένα κείμενο για να χαθεί μέσα στα άλλα και να μην το μάθει κανείς.

Κυρίες και Κύριοι συμπολίτες,

Ζητώ την ΑΝΑΒΟΛΗ της συνεδρίασης για τους λόγους που ανέφερα και είναι ότι :
1. Ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος για μια τέτοια συγκέντρωση Πολιτών.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. τον ενέκρινε .

2.Οι Φορείς της πόλης δεν προσκλήθηκαν.

3. Οι Δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν τα απαραίτητα στοιχεία ,ούτε τον απολογισμό του κου δημάρχου.

Η ευθύνη είναι του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που μαζί με το Δήμαρχο δεν έπραξαν κατά το Νόμο !!!!

Για όλα αυτά Ζ Η Τ Ω την ΑΝΑΒΟΛΗ της Απολογιστικής συνεδρίασης για την επόμενη Κυριακή, στο κτίριο του Παύλου Μελά και να ετοιμαστεί ατή η συνεδρίαση σύμφωνα με το Νόμο και το άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ.

Ευχαριστώ

Γιώργος Λαμπρόπουλος
Πολίτης Ωραιοκάστρου
Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ωραιοκάστρου

Δημοφιλή Άρθρα

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά του δήμου Ωραιοκάστρου κατασκευάζοντας μία πρότυπη παιδική χαρά που θα φέρει το όνομα της συζύγου…

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή